Frågor och svar om rökfri fastighet

Husen på Hasselbacken och Temyntan blir rökfria. Blivande hyresgäster får skriva under på att de inte kommer röka i fastigheten. Rökförbudet gäller i hela fastigheten, även på balkonger, uteplatser och i direkt anslutning till fastigheten. Här samlar vi de vanligaste frågorna.

 
Var gäller rökförbudet?

Förutom lägenheten och gemensamma utrymmen är balkonger och uteplatser och direkt anslutning tillfastigheten områden som ska vara rökfria.

Varför inför ni rökförbud i de här lägenheterna?

Tyresö Bostäder månar om våra boende och våra bostäder. Rökning sliter hårt på ytskikt såsom tapeter, golv och andra interiörer och medför ökade kostnader för renovering. Dessutom vet vi att passiv rökning påverkar hälsan negativt. Vi vill erbjuda våra hyresgäster en så bra boendemiljö som möjligt.

Blir jag inte godkänd för hyresavtalet om jag talar om att jag är rökare?

Jo, självklart. Så länge du följer reglerna om rökförbud är du varmt välkommen som hyresgäst hos oss.

Om jag röker i fastigheten – vad gör ni då?

Som hyresgäst kommer du att få en tillsägelse. Om det upprepas kan du både bli uppsagd från din lägenhet och ersättningsskyldig för eventuella rökskador som uppstått i lägenheten.

Om mina vänner råkar röka på min balkong – vad gäller då?

Du som flyttar in skriver på en förbindelse att inte röka i och i anslutning till fastigheten. Du förbinder dig också att se till att andra som bor eller besöker din lägenhet respekterar rökförbudet.

Om min nya pojkvän är rökare, får han inte flytta in hos mig då?

Han får självklart flytta in, men du har fortfarande ansvar för att han inte röker där rökförbud råder.

Jag är rökare – hur långt ska ta mig för att röka för att det ska vara ok?

Rökförbudet gäller i din lägenhet, på balkong/uteplats, i gemensamma utrymmen och i direkt anslutning till fastigheten. Så länge du röker utanför dessa utrymmen och platser så är det ok.

Gäller rökförbudet även när jag har en fest?

Ja, rökförbudet gäller dygnet runt, året runt.

Kommer det här att gälla alla Tyresö Bostäders nyproducerade lägenheter i framtiden?

Det här är de första husen vi inför rökförbud i. Försöket kommer sedan att utvärderas, men vi tror att det kommer bli allt vanligare inte bara hos oss utan även hos andra fastighetsägare.

Vad är syftet med rökfri fastighet?

Tyresö Bostäder månar om våra boende och våra bostäder. Rökförbud medför bättre trivsel och bättre hälsa för de boende samtidigt som kostnader för renovering minskar. Höga renoveringskostnader påverkar i sin tur din hyra på sikt.

Är inte detta diskriminering?

Nej, vi har inte den uppfattningen. Vi diskriminerar ingen. Även rökare är välkomna i fastigheten, men rökförbud gäller. I takt med ökad kunskap om rökningens negativa effekter på hälsan känner vi att det här är ett naturligt steg. Rökfria platser blir allt vanligare i hela samhället. Bostaden är en plats där vi tillbringar mycket tid och därför är det extra viktigt med en bra miljö i hemmet.