Ett arbete för en hållbar utveckling
Vi arbetar dagligen för att minska vår miljöpåverkan på lång och kort sikt och därigenom förebygga förorening och utarmning. Vi sköter våra fastigheter med miljöhänsyn i hela dess livscykel, från projektering via byggskede över förvaltning till eventuell rivning.
Tyresö Bostäder har anslutit sig till Sveriges Allmännyttas Klimatinitiativ, ett gemensamt upprop för att minska utsläppen av växthusgaser med mål att bolaget ska vara fossilfritt senast år 2030 samt att ha 30 procent lägre energianvändning år 2030 jämfört med år 2007.
Vårt hållbarhetsarbete utgår från FN:s Globala mål med väl avvägda beslut utifrån ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv.

Idag arbetar vi med flera hållbarhetsprojekt och för biologisk mångfald, bland annat LED armaturer, matavfallsinsamling, bergvärme och solceller, vindkraftverk, vattensparprojekt, sedumtak, utegym och aktivitetsarenor.
Ekologisk hållbarhet handlar om miljön, bland annat genom att skydda människor mot skadliga utsläpp och att värna om det naturliga kretsloppet. Tyresö Bostäder arbetar för att den biologiska mångfalden ska bevaras och att användningen av energi och material ska begränsas. Vidare ska samhällsplaneringen sträva efter resurssnåla produkter och processer.
Vi utökar möjligheterna att kunna sortera sitt matavfall och målet är att samtliga bostadsområden ska vara anslutna till matavfallsinsamlingen 2020. Vi kan nu erbjuda 1009 hushåll matavfallssortering och under kommande år ytterligare 2055 hushåll. Att sortera sina matrester och hushållsavfall innebär att vi alla kan vara med och göra skillnad för miljön.
På vårt trygghetsboende Björkberget har vi även infört hushållsnära källsortering och därmed möjliggjort avfallssortering i flera fraktioner i ett separat miljörum.
I produktionen av vårt nya kontor har hållbarhet genomsyrat hela byggprocessen. Exempelvis finns källsortering, energieffektiva armaturer och ett sedumtak med solceller som levererar kraft till vår dagliga energiförbrukning. På taket finns också bikupor.
Vi arbetar kontinuerligt med installation av solceller, bergvärme och värmepumpar i våra områden runtom Tyresö då detta såväl ger driftsäkerhet och behagligare inomhusklimat som minskad energiförbrukning.
Social hållbarhet berör människors livsmiljö i samhället och vi arbetar för att skapa och bygga ett bättre samhälle. Sociala projekt vi genomfört är bland andra:
-
Projektet Tillsammans för Granängsringen, som under 2019 engagerade 45 ungdomar. Under sex veckor jobbade de för att skapa ett tryggare och trivsammare område runtom om Granängsringen. Bakom satsningen står Tyresö kommun och Tyresö Bostäder. Mål och syfte med projektet är att ge unga arbetslivserfarenhet och därigenom bättre möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Den lyckade satsningen har utvidgats och inkluderar nu ytterligare bostadsområden och nästan dubbelt så många ungdomar.
-
Initiativet Ett tryggare Granängsringen. Kommunen tillsammans med Tyresö Bostäder, boende, föreningar, polis och näringsliv tar gemensamt ansvar för att öka tryggheten i Granängsringen. Läs mer om projektet på kommunens hemsida.
Ekonomisk hållbarhet innebär att vi fattar hållbara medvetna beslut. Tyresö Bostäder arbetar för att skapa långsiktig lönsamhet och tillväxt för att säkra bolagets framtid. Det vi gör miljömässigt och socialt ska också sträva efter att gå hand i hand med företagets lönsamhet.
