Tyresö kommun, vägföreningar, Tyresö Bostäder och andra fastighetsägare samt Trafikverket delar på ansvaret för halkbekämpning och snöröjning i Tyresö kommun. Från den 1 november till 15 april råder vinterberedskap, då står Tyresö Bostäders, kommunens och entreprenörernas maskiner redo. Sandupptagningen görs så snart det är plusgrader dygnet runt och vår förhoppning är att sandupptagningen ska vara klar senast den 15 maj.
Sandupptagning
På våren hör många Tyresöbor av sig och undrar när gatorna ska sopas. Gångbanorna är fulla med grus och det är besvärligt, särskilt om man har rullator, ska cykla eller liknande. Men även om solen visar sig dagtid kan det fortfarande vara minusgrader och halka på kvällar och nätter. Sandupptagningen kan bara göras vid plusgrader dygnet runt, eftersom vattnet som sprutas ut för att binda dammet annars fryser och det blir halt.
Vår förhoppning är att sandupptagningen ska vara klar senast den 15 maj, men det beror på väderleken. Efter den 15 maj kan du höra av dig om det är någon gata vi har glömt. Vi kan inte säga exakt vilket datum vi sopar upp sanden på olika adresser.
Som hyresgäst ansvarar du själv för sandsopning av din hyrda parkeringsplats.
Snöskottning
Inför snöskottning tänk på att:
- Ställa undan utemöbler eller annat på din balkong eller uteplats som kan skadas i samband med takskottning (snöras). Tyresö Bostäder ersätter inte snöskador på sådant som förvaras på balkong eller uteplats.
- För bättre åtkomst vid snöröjning är det viktigt att du skottar bort snö från din parkeringsplats. Du ansvarar för den ytan som du hyr. Detsamma gäller vid sandsopning på våren.
Har du frågor är du välkommen att kontakta vårt kundvärdsteam på mail eller telefon 08-682 61 00.
När påbörjas snöröjningen?
Vilka insatser som görs baseras på vädret samt prognoser från meteorologer på SMHI, som vi ständigt följer. Vid cirka 5 centimeters snödjup börjar vi snöröja vägar och gångbanor. Framkomligheten ska vara godtagbar på samtliga vägar senast 15 timmar efter att ett (normalt) snöfall upphört. Vid fortsatt snöfall pågår arbete med snöröjning kontinuerligt. Ibland kommer det stora mängder snö under kort tid, vilket gör att vi behöver göra en annan prioritering av snöröjningen. Vi prioriterar alltid först och främst:
- Att räddningstjänsten ska kunna komma fram på vägarna.
- Gång- och cykelvägar.
- Äldreboende.
SMHI:s varningsklasser
- Gul varning - Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten: Väderutveckling som kan medföra konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten samt vissa skador på egendom och miljö. Störningar i en del samhällsfunktioner är förväntade. Lokala variationer kan förekomma, därför kan särskilt utsatta miljöer, personer och enskilda fastigheter drabbas av allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt.
- Orange varning - Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten: Väderutveckling som kan medföra allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten samt allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner är förväntade. Lokala variationer kan förekomma, därför kan särskilt utsatta miljöer, personer och enskilda fastigheter drabbas av mycket allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas mycket allvarligt.
- Röd varning - Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten: Väderutveckling som kan medföra mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten samt mycket allvarliga skador på egendom och miljö. Omfattande störningar i samhällsfunktioner är förväntade. '
Relaterad information
Smhi.se
Krisinformation.se