Hjälp till att behålla värmen i din bostad genom att:
- Placera soffan och/eller andra möbler minst en decimeter bort från elementen, så att de inte hindrar värmen från att sprida sig i rummet.
- Se till att gardiner inte hänger framför och täcker element.
Värmesystemen hänger inte alltid med
Vid snabba temperaturskillnader hinner inte alltid fastighetens värmesystem med att ställa om till att producera mer värme och det kan därför upplevas som kallare i din bostad. För att få ett så bra resultat som möjligt har vi installerat ett väderprognosstyrt system som minskar risken för felande temperatur.
Ventilationen påverkar värmen
Värmesystemet samspelar med ventilationen för att säkerställa ett bra inomhusklimat. Som hyresgäst ska man inte tejpa för friskluftsventiler, som oftast finns monterade i fönster, eftersom det kan innebära kalldrag när luften inte kan värmas av elementet. Tejpas ventilerna för är risken stor att det bildas ett undertryck och kall luft kommer in på andra ställen i lägenheten, till exempel under trösklar, vilket kan innebära att golvet känns kallt.
Att mäta värmen i lägenheten
Temperaturen i din bostad ska vara 20 grader och 22 grader i en seniorbostad. Visar det sig att innertemperaren är lägre än 20 respektive 22 grader ska du kontrollera så att alla element är på och att du har möblerat rätt. Det är viktigt att du inte täcker för termostat och element med möbler, gardiner eller elementskydd, för då känner termostaten en högre temperatur än det är i rummet och varmvattnet i elementet stängs av för tidigt.
För att mäta temperaturen i din lägenhet sätter du upp en termometer i ögonhöjd i mitten av rummet.
Har du för kallt inomhus?
Om du har för kallt inomhus ska du göra en felanmälan. Vid felanmälan ska du ange vilken temperatur du har i din lägenhet, mät därför din temperatur innan du gör en felanmälan.