Det finns vissa saker man måste förhålla sig till när man bor i ett flerfamiljshus, regler man måste följa. Det för att alla ska trivas och kunna känna sig trygga i sina hem. Nedan finns det några av de regler som du som boende förväntas att följa.
Vad gäller när man vill grilla?
När det är grillsäsong vill vi påminna om att det inte är tillåtet att grilla med kol- eller gasolgrill på våra balkonger på grund av brandrisken. Däremot godkänner vi elgrill under förutsättning att du talar med dina grannar så att eventellt os från din grill inte stör. Vill du hellre grilla med kol har vi i de flesta av våra områden ställt i ordning grillplatser som du som boende kan använda.
Använder du egen kol- eller gasolgrill ska den stå så pass lågt från fastigheten att oset från grillen inte kan komma in till dina grannar. Det vill säga, inte på eller i direkt anslutning till din uteplats. Tänk på att dina grannar kan uppleva obehag av oset. Allt handlar i slutändan om att visa varandra hänsyn och att ge alla en chans att kunna njuta av sommaren. Tänk också på brandrisken!
Får man sätta upp en pool?
Man får flera anledningar inte sätta upp någon pool med undantag för en mindre barnpool.
När sommaren är här uppstår behovet av svalka. Det finns dock vissa begränsningar på vad som är tillåtet i våra bostadsområden:
- Du får endast ha en mindre barnpool, max 150 Ø cm.
- Barnpoolen ska placeras på en väl avgränsad uteplats till radhus eller marklägenhet. Staket ska finnas. Pooler på annan plats kommer tas bort.
- Du har fullt ansvar för barnpoolen, inträffar en olycka kan du bli straffskyldig.
- Du som hyresgäst kan också bli ersättningsskyldig för eventuella skador som kan uppstå (fukt eller andra skador på byggnad eller mark)
Får man ha en studsmatta?
På grund av skaderisken och ett behov av en ständig uppsikt är det inte tillåtet att ställa upp studsmattor i våra områden. Dessutom kan det upplevas som störande av kringboende grannar. Studsmattor som idag finns uppställda ombeds därför omgående att monteras ner.
Husdjur
Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd § 36 säger: "Husdjur eller andra djur som hålls i fångenskap skall förvaras och skötas så att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer."
Kattägare
- När det är dags för rastning, följ med katten ut. Håll den i koppel eller se till att katten inte smiter iväg på egen hand.
- Gör som hundägare, plocka upp efter din katt. Lägg den förslutna påsen i närmaste hundlatrin/papperskorg.
- Ta som regel att hålla din katt inomhus från det att den är liten.
- Ha halsband på katten med ägarens namn och telefonnummer.
- Hankatter bör kastreras och honkatter steriliserad.
- Spola aldrig ner kattsand i toaletten. Sanden bildar en propp i rören och täpper till avloppet. Släng sanden i hushållssoporna i en väl försluten påse.
- Du ansvarar alltid för din katt även om det är en utekatt.
|
|
Hundägare
- När det är dags för rastning, gå ut med hunden i koppel eller på annat sätt så att den inte smiter iväg på egen hand.
- Kom ihåg att plocka upp efter hunden. Lägg den förslutna påsen i närmaste hundlatrin/papperskorg.
- Ha halsband på hunden med ägarens namn och telefonnummer.
- Förebygg att hunden inte står och skäller i lägenheten när du är borta.
|
Respekt genom visad hänsyn och omtanke
En trygghet med att bo i flerfamiljshus är att man har människor omkring sig. Det hörs ljud från andra, det rör sig i området, det är liv och rörelse. Vi lever dock alla olika liv, ung som gammal, med eller utan barn. Vissa är hemma mycket, andra jobbar dagtid medan andra jobbar natt. Som boende i ett flerfamiljshus får man acceptera att grannar då och då kan höras, både inomhus och utomhus.
Det är viktigt att visa hänsyn till sina grannar och det finns trivselregler för vad som gäller. Trivselregler som alla får ta del av när de flyttar in.
Några andra beteenden som kan upplevas som störande:
- Musik som spelas på hög volym.
- Hund som skäller ofta och högt.
- När man duschar eller tappar upp badvatten mitt i natten.
- Om man borrar, spikar, bankar eller flyttar möbler sent på kvällen.
- Om man tvättar i tvättmaskinen nattetid.
Naturligtvis ska du och din familj kunna röra er normalt i lägenheten utan att vara rädd för att betraktas som störande. Mellan 20.00-22.00 bör man visa extra hänsyn och försöka vara lite tystare och mellan 22.00-07.00 skall det vara tyst och lugnt.
Blir man återkommande störd av sin granne är vår rekommendation att man i första hand tar kontakt med grannen och berättar det. Hjälper inte det kontakta störningsjouren på telefon 08-682 61 88.
Det här händer om du stör
Om du som hyresgäst stör dina grannar och störningsjouren rycker ut och konstaterar att så är fallet debiteras du för utryckningen. Kostnad för en störning är från den 1 juli 2022 1 600 kronor.
|
Annat som är viktigt i flerfamiljhus
- Gemensamma utrymmen - delat ansvar.
- Gemensamma lokaler - gemensamma regler.
- Rökförbud råder i alla gemensamma utrymmen, det vill säga trapphus, hissar, tvättstuga, vind, källare, cykelrum osv.
|