Underhåll du kan göra själv

För att hålla din bostad i ett bra skick finns en hel del som ligger på ditt ansvar att ordna själv. Du får till exempel byta vägguttag och strömbrytare, men bara om du är säker på att du gör rätt. Annat du ska underhålla är:

  • Tömma vattenlås
  • Rensa golvbrunnen
  • Avfetta ugnen
  • Frosta av kyl och frys
  • Ersätta säkringar
  • Rengöra köksfläkten
  • Tvätta luftventilerna

Har dina persienner gått sönder eller finns inga alls så är det något du som hyresgäst får bekosta själv.

 Rensa vattenlås

 

Så rensar du avloppet på ett enkelt sätt

Stopp, otrevlig lukt eller dålig avrinning i handfat och diskho är besvärligt men går ganska enkelt att ordna själv. Så här gör du när du rensar ditt avlopp:

I tvättställ och diskho samlas ofta smuts och skräp i botten på vattenlåset. Glöm inte att ställa en hink under innan du öppnar vattenlåset och se till att det är ordentligt fastskruvat igen efter rengöringen. Det ska inte läcka någonstans. Om en vanlig rengöring inte räcker för att få bort stoppet kan du prova rensning med ett rensband eller en vaskrensare. En vaskrensare trycker du fast över avloppshålet. Fyll sedan på tvättstället eller diskhon med ljummet vatten och pumpa för att få proppen att lossna. Eventuellt kan du behöva släppa in lite vatten under vaskrensaren så att själva sugproppen fastnar ordentligt.

 

Konsten attt förebygga stopp

För att förebygga stopp i avloppet kan du se till så att exempelvis inte matrester, tändstickor och hårnålar fastnar. Att med jämna mellanrum hälla en skvätt diskmedel i avlopp och skölja med varmt vatten är också ett bra och miljövänligt sätt att hålla avloppen fräscha. Undvik att använda frätande kemikalier som kaustiksoda, de kan ge frätskador på hud och ögon och skada plaströr och packningar. Om varken rengöring eller vaskpropp räcker ring felanmälan för hjälp. Då kan vi behöva en vajer för att rensa och slå bort smutsen i och runtom rören.

 

Det här får du inte göra

Alla nya anslutningar av el, vatten och avlopp ska utföras av fackfolk, det får du inte göra själv. Exempelvis ska en diskmaskin kopplas in av en installatör. Vill du ha råd är du välkommen att kontakta vårt kundvärdsteam på tel 08-682 61 00 eller kundvard@tyresobostader.se